Jak udržet imutní systém fit?
11 Tipů, jak udržet imunitu.
1. Běh
Minimálně 4 x týdně se věnujte ultralehkému běhu nebo jízdě na kole. Rozprouděním udedete do pohybu obranné buňky a aktivujete lymfatický systém, který nám pomáhá přirozenou cestou vylučovat toxické látky z těla.
2. Smích
Smích působí na imunitní systém jako turbodmychadlo. Zvyšuje počet T-lymfocytů a snižuje množství stresového hormonu kortizolu oslabujícího imunitu téměř o 50%.
3. Natankujte sluníčko
Čtyří až pětkrát týdně by jste měli na 15-30 min. vyjít na sluníčko nebo jednou týdně do solária ( ale pouze, pokud nám při pobytu v soláriu dodá vitamin D). Světlo podporuje produkci imunitních látek, které se aktivují proti virům a rakovinným buňkám.
4. Dostatek spánku
Spánek udržuje imunitní systém v kondici. Část látek, které mají na starost hluboký spánek, udržuje v kondici i imunitní látky.
5. Snížení nadváhy
Zátěž v podobě obezity a mnoha kil navíc prokazatelně oslabuje imunitní systém.
6. Správné tuky
Denně konzumejte porci více nenasycených mastných kyselin omega 3-6-9 ( rybí a rostlinný olej, ořechy, superpotraviny s obsahem těchto mastných kyselin)). Tím předcházíme oslabení obranných sil a podporujete hojení ran.
7. Probiotický jogurt, probiotika, laktobacily
Jezte ho nejméně dvakrát denně. Jsou v něm obsaženy speciální baktérie kyseliny mléčné ( bifido-baktérie), které bojují proti zárodkům nemocí ve střevech a brání jim, aby pronikly do krevního řečiště. Pro imunitní ochranný systém je důležité, aby střevní flóra byla v rovnováze se svými 400 kmeny bakterií žijícími zde od narození. Kdo nesnáší mléčné výrobky, sáhne po kapslích s bakteriemi Escherichia-Coli.
8. Pozor na bílkoviny ( proteiny)
Základem naší výživy jsou bílkoviny, voda ( tvoří až 70% našeho těla), tuky a cukry. Nedostatek bílkovin, které jsou základním stavebním materiálem, imunitní systém oslabuje a zbusobuje i poruchy v duševní činnosti hlavně u dětí. Bez bílkovin tělo není schopno vytvářet imunitní buňky. Bílkoviny máme živočišného a rostliného původu. Mezi bohaté zdroje bílkovin patří spirulina (až 62% proteinu), výsekové maso, maso drůbeže, zvěřiny, ryb- jsou lehce stravitelné, vnitřnosti,vejce sýry, tvaroh, sója, ořechy a luštěniny.
Dle funkce dělíny bílkoviny na:
- Stavební (keratin, kolagen a elastin)
- Transportní a skladovací
- Zajišťující pohyb
- Katalytické, řídící a regulační( enzymy...)
- Ochranné a obranné
9. Denně přijímat antioxidanty v přírodní podobě - čerstvé ovoce a zelenina
1 až 3 gramy vitaminu C, 400mg přírodního vitamuinu E, 100-200 miligramů selenu, 25-50mg betakarotenů. Nejefektivní jsou 100% přírodní šťávy, čerstvé ovoce a zelenina sklizené přímo v přírodě, v zimě můžeme konzumovat i sušené plody.
10. Denně vitamin C
Denní dávka vitaminu C ( kyselina askorbová ) je cca 60-120 miligramy, při onemocnění až 500mg ve formě doplňků stravy s postupným uvolňováním, posiluje obranné síly organismu, zkracuje dobu nachlazení a drží viry v patřičném distanci. Vitamin C -tzv.živná látka podporuje tvorbu protilátek. Nejvíce vitamínu C obsahuje např. černý rybíz, šípek, kiwi, goji - kustovnice čínská, arónie- černý jeřáb, rakytnik, citrusy... Při tepelném zpracování dochází k úbytku vitamínu C (včetně ohřevu v mikrovlnné troubě ). Vařením se ničí až 60% vitamínu C, sušením až 50%. Další ničení vitaminu C nasává při styku s kovem ( např. krájení rajčat nožem).
11.Denně zinek
U lidí užívajících denně zinek trvá nachlazení kratší dobu a jeho intenzita je slabší. Rány se hojí s pomocí zinku daleko rychleji. Jezte proto ořechy, celozrnné obiloviny a cereálie, zelenou listovou zeleninu. Doporučená denní dávkazin v lidské potravě se pohybuje v rozmezí 15–25 mg. V potravě jsou klíčovými zdroji zinku ústřice, dýňová semínka, ořechy, mléko, játra, tmavé maso, vaječné žloutky.
Nedostatek zinku v potravě způsobuje nechtěný úbytek na váze, pomalé hojení ran, zhoršování paměti a smyslové poruchy – především čich a zrak. Zinek je přítomen ve velké množství ve např ve spermatu a jeho dostatek v potravě je základní podmínkou pro správný pohlavní vývoj i dokonalou funkci pohlavních orgánů mužů. Je také důležité, aby přísní vegetariáni dbali o dostatečný příjem zinku především v případě těhotných žen, protože v živočišné stravě je obsah zinku násobně vyšší než v rostlinné stravě